top of page
Zoeken

4 Tips om rouw in je organisatie te faciliteren

Trends door Stefanie Schillmöller en haar onderzoek in Good Grief

De noodzaak voor de ruimte van rouw sijpelt langzaam door op verschillende plekken in de samenleving, zo ook bij McKinsey & Company. In het artikel “Uw organisatie rouwt, zo kunt u het beste helpen” gaan zij in op hoe leiders, in tijden van globale onzekerheid, het rouwproces op verschillende lagen kunnen inzetten in de organisatie-cultuur en in hun eigen leiderschapsbenadering. Hier 4 tips.


Het artikel van McKinsey & Company “Uw organisatie rouwt, zo kunt u het beste helpen” is een artikel dat aanzet tot denken. Veel bedrijven waarmee ik werk, bevinden zich in een fase waarin de nieuwe realiteit inhoudt, meer dan alleen het bieden van technische, maar ook online tools. Want er lijkt iets verloren gegaan, een gevoel van saamhorigheid, het opbouwen van relaties, en spontane interacties die we hebben gedurende de dag. We worden beperkt tot een klein scherm en richten ons op productiviteit en efficiëntie. En hoewel we opzoek zijn naar oplossingen, is de vraag of we niet gewoon eerst moeten rouwen?


4 Tips

Het artikel laat zien dat de verandering in bedrijven en organisaties (bijvoorbeeld door Covid 19) ook een vorm van verlies is en dit moet gerouwd worden. Tot op heden slagen leiders er vaak niet in om het rouwproces te faciliteren of zelfs toe te staan. Onze huidige pandemie biedt niet alleen nieuwe kansen, maar ook urgentie om dit wel te doen. De aanhoudende mate van onzekerheid draagt namelijk alleen maar bij aan het verdriet en angst die werknemers ervaren. Door het faciliteren van het rouwproces kunnen we onze emoties herkennen en accepteren en wordt het pad naar herstel en genezing vergemakkelijkt.


Hier 4 kernpunten om het rouwproces in bedrijven te incorporeren.

1. Laat ontkenning niet te lang duren

Het is verleidelijk, en natuurlijk, om de mensen die je leidt gerust te willen stellen met uitspraken als: "Wanneer de zaken weer normaal worden." Maar doe dit gewoon niet. Want het werkleven zal misschien nooit meer hetzelfde zijn, en de beste leiders benaderen dit feit met gevoeligheid en mededogen.


2. Creëer psychologische veiligheid

Veel leiders zijn geconditioneerd om te denken dat moeilijke tijd de demonstratie van kracht en heroïsch leiderschap vereist ("dit ten strijde gaan" of "dit doorstaan"). En dit is eigenlijk precies het tegenovergestelde van wat je team nodig heeft. Begin met het stellen van vragen die werknemers uitnodigen ​​om na te denken over hun ervaringen, om hun gevoelens te erkennen en emoties te uiten. Maak hier tijd voor vrij - en betrek jezelf erbij.

3. Laat mensen afwezig zijn & weersta de drang om problemen op te lossen

Mensen rouwen op ongeziene niveaus. Bijvoorbeeld je team enthousiasmeren over hoe goed het voelt om vanuit thuis te werken kan een gigantisch verlies zijn voor de collega die haar treinrit als 'tijd voor mezelf' beschouwt, een moment om na te denken en zich voor te bereiden. Positiviteit is goed, maar doe rustig aan en wees er alert op dat mensen ok zijn met wat ze gaan missen en hebben verloren.


4. Mix empathie met mededogen

Een empatisch persoon en leider is gemotiveerd om het lijden van een ander mens te verminderen. En dit is emotioneel bevorderend voor mensen in rouw. Want je kunt het verdriet van andere mensen niet oplossen, maar je kunt wel manieren vinden om hen te steunen terwijl ze met rouw omgaan.


Lees het hele artikel van McKinsey & Company online.


Lees ook

bottom of page