top of page
Zoeken

Boek: Uitvaart in Eigen hand


In dit handboek deelt holistisch begrafenisondernemer Susanne Duijvestein haar ervaringen als uitvaartondernemer en laat ze ons zien hoe je een uitvaart kunt toe-eigenen, in waardigheid, creativiteit en vrij van commercie. Van kisten tot kosten, van formeel tot feest, van cremeren tot composteren, van afscheid tot de reis in rouw, Uitvaart in Eigen Hand maakt ons wegwijs in de kunst van het afscheid nemen.

Uitvaart in Eigen Hand

Dit boek bereidt ons voor op het einde, ook wanneer we nog al lang niet van plan zijn om dood te gaan, ook al verwachten we dat onze ouders nog lang bij ons zullen zijn, ook al hebben we niks met de dood, of wanneer het einde wel nadert.


Want afscheid nemen kan anders vindt holistisch begrafenisondernemer Susanne Duijvestein. Ons hele leven draait om expressie, creatie en arm geven aan, maar waarom is onze uitvaart dan vaak zo onpersoonlijk? En waarom vinden we dat laatste stuk van het leven zo moeilijk terwijl het er toch echt bijhoort.


We eindigen in een grauwe aula waar we eigenlijk niet dood gevonden willen worden. Onze nabestaanden troosten zichzelf met slappe koffie en kleffe cake, en we laten ons van alles aanpraten wat we helemaal niet nodig hebben. Deze modellen, ooit bedacht door een commerciële uitvaartindustrie, dienen ons niet meer.


Een uitvaart die liefde voor het leven weerspiegelt, zoals een ceremonie in je eigen tuin of een begrafenis in het bos. Een zelfgemaakte wade of het rijden met eigen auto.

Susanne haar boek, Uitvaart in Eigen Hand, maakt ons daarom wegwijs in de kunst van het afscheid nemen. Een uitvaart die liefde voor het leven weerspiegelt, zoals een ceremonie in je eigen tuin of een begrafenis in het bos. Een zelfgemaakte wade of het rijden met eigen auto—er kan meer dan de meeste mensen weten en je kunt het. En, als je wilt, kun je het helemaal zelf doen. Samen met de nabestaanden. En wat denk je van het zelf waardig af leggen van je geliefde, hoe kinderen bij het einde te betrekken en hoe doe je dat toeleven naar de dood of het beginnen met rouwen? Susanne laat zien hoe je een uitvaart persoonlijk en duurzaam kunt vormgeven en kunt toe-eigenen, om zo werkelijk verbinding te maken met de dood, en met het leven.Over Susanne Duijvestein

Susanne Duijvestein (1986) is organisatiekundige en werkte elf jaar bij een bank voor ze het roer omgooide en zelfstandig begrafenisondernemer werd, gespecialiseerd in duurzame en persoonlijke uitvaarten. Daarnaast is ze hoofdcurator Dood bij kunstinstelling Mediamatic. Ook is ze onder meer betrokken bij Slow Food Youth Network, Rijksacademie van Beeldende Kunsten en Young Amsterdam Economic Board. In 2019 werd Susanne opgenomen in de ‘Duurzame Jonge 100’-lijst.Lees ook

Comments


bottom of page