top of page
Zoeken

Boek: Eindeloos Bewustzijn, de wetenschap achter de bijna-dood ervaringEr wordt gezegd dat we sinds dit onderzoek niet meer om het verschijnsel ‘bijna-dood ervaring’ heen kunnen. Volgens Pim van Lommel is de bijna-dood ervaring een authentieke ervaring die niet is te herleiden tot fantasie, psychose of zuurstoftekort.


Het onderzoek

In 2001 publiceerde cardioloog Pim van Lommel in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet over zijn onderzoek naar bijna-dood ervaringen. Van Lommel deed onderzoek bij 344 Nederlandse patiënten die een hartstilstand in het ziekenhuis hadden overleefd. Van hen bleken 62 een bijna-dood ervaringen te hebben meegemaakt. Van Lommels artikel was wereldnieuws.

 

Sindsdien kunnen we niet meer om het verschijnsel ‘bijna-dood ervaring’ heen. Het is een authentieke ervaring die niet is te herleiden tot fantasie, psychose of zuurstoftekort. Een bijna-dood ervaringen verandert mensen blijvend. Het rammelt aan onze eeuwenoude menselijke vraag “wat gebeurt er na het overlijden?”


Eindeloos Bewustzijn

In zijn boek Eindeloos bewustzijn legt Van Lommel stap voor stap uit hoe mensen die klinisch dood zijn toch zo’n indringende bijna-doodervaring ervaring kunnen hebben. Hij doorspekt zijn betoog met verhalen van mensen die een bijna-dood ervaring hebben meegemaakt. Met de meesten van hen heeft Van Lommel persoonlijk contact gehad. Volgens hem is de heersende, materialistische visie van artsen, filosofen en psychologen op de relatie tussen hersenen en bewustzijn te beperkt om het verschijnsel te kunnen duiden. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat ons bewustzijn niet altijd samenvalt met het functioneren van onze hersenen: het kan ook los van ons lichaam ervaren worden.

Comments


bottom of page