top of page
Zoeken

Meditatie: Het omarmen van pijn en verdriet door Fenja


Deze meditatie is een oefening in het omarmen van pijn en verdriet. Om jouw pijn en verdriet te doorvoelen in plaats van vast te houden. Want wat als jouw verdriet een opening kan zijn naar een nieuwe staat van zijn? Wat als het voelen van jouw pijn je het vermogen geeft om juist vitaal en gelukkig te zijn? Dit kun je samen met Fenja in deze meditatie onderzoeken.



Een oefening in het omarmen van pijn en verdriet

Deze meditatie kan worden gedaan door iedereen die recentelijk een verlies heeft geleden—in welke vorm dan ook—en dit verdriet nog vers en levendig voelen. Om je verdriet te doorvoelen en te gebruiken als opening tot een nieuwe staat van zijn. Maar, deze oefening is er ook voor diegene, die nog oud verdriet vast hebben zitten. Die het verdriet van even of langer geleden nog niet helemaal hebben los gelaten of er doorheen zijn gegaan, en ruimte willen maken, het een nieuwe plek willen geven of klaar zijn om het los te laten.



De waarde van het omarmen van pijn en verdriet

Verdriet wordt destructief als zij niet gevoeld wordt. "Ongevoelde" gevoelens blijven vast in het lichaam zitten, ze zijn eigenlijk aan het wachten om vrij gelaten te worden—vroeg of laat. Dit vrijlaten kunnen we doen door het omarmen van deze zogenaamde ongewenste gevoelens. Door het aankijken ervan. En door het aankijken van ons verdriet en verlies zullen we ontdekken dat we als mens zoveel rijker worden. Zoveel levendiger. Zoveel lichter.


Want wat als we deze emoties niet als “negatief” bestempelen, maar als “vitaal”? Verdriet is alles behalve dode energie. Om deze reden maakte oprichtster van DEYJA, Fenja, deze meditatie. Een oefening in het omarmen van pijn en verdriet. Om het register van gevoelens weer open te breken. Om verdriet te gebruiken als uitnodiging tot opening.




Luister ook

bottom of page