top of page
Zoeken

In de natuur ligt de les van de verandering

Mijmeringen over het leven en de dood. Door Fenja

Mijmeringen over het leven en de dood. Fenja schrijft over in de natuur ligt de les van verandering.
In de natuur ligt de les van verandering

Wanneer we ervoor openstaan, kunnen we in de natuur de les van dynamische verandering door het leven zien schijnen. Hetzelfde aanblik kan het ene moment er zo uitzien, een fractie later weer wat anders. Een lichtstraal die door de wolken gluurt, een rustig stromend beekje, het subtiele deinzen van de wind—het maakt allemaal deel uit van die prachtige cyclus van geboorte, leven, dood en wedergeboorte.


Of we nu naar een onmiskenbaar mooi landschap kijken, een rots die het toneel zet voor het eeuwenoude dialoog tussen steen en zee, of de zon die zachtjes haar licht op een paar grassprieten laat schijnen ... alles is elementair ondersteund: gevoed door de regen, beschenen door de maan, gebaad door de zon, verlicht door de sterren en deze dans van elementen zorgen voor de creatie, de ondersteuning en de vernietiging van het leven in perfectie harmonie. Eeuwig durende verandering.


Ik herinner mezelf er graag aan dat ik deel uitmaak van dit proces. En op welk punt in mijn leven ik me ook bevind probeer ik, hoe moeilijk of makkelijk dat soms ook gaat, om te accepteren, te verwelkomen, over te geven aan het feit dat verandering, dood en vergankelijkheid er altijd is en altijd moet worden welkom geheten. Het observeren van de natuur herinnert me eraan, keer op keer, dat dingen zullen verschuiven, zullen veranderen en elk moment, elk gevoel, elk vorm tijdelijk is, ongeacht wat.


Ik observeer en zie het moment, zoek de schoonheid ervan, en dan simpelweg vertrouw en wacht geduldig tot het volgende.


Lees ook


Deyja

Deyja is een intercultureel onderzoek naar het leven en de dood. We delen inzichten en inspiratie over eindes, afscheid, doodgaan en verlies. Handvaten voor de verwerking van pijn en verdriet ter ondersteuning in ons persoonlijke proces van rouw, verwerking en transformatie. We behandelen vragen zoals “Wat is de dood?”, “Hoe kunnen we pijn en verdriet in ons leven accepteren?”, “Hoe te helpen bij verlies en verdriet?” en “Wat gebeurt er na de dood?"

Comments


bottom of page