top of page
Zoeken

Wat als de dood geen einde is? In zes afleveringen op zoek naar bewijs

Als er één gevoel in het rouwproces pijnlijk is, dan is het wel het besef van nooit meer. Geen knuffels meer, niet meer samen lachen om een grap, nooit meer samen aan de koffie. Een concept dat moeilijk te bevatten is en daardoor voor veel mensen een eeuwenoude vraag oproept: is er misschien toch leven na de dood? Dat is precies de vraag die de documentaireserie Surviving Death probeert te beantwoorden.


De serie wisselt een boel ervaringsverhalen van contact met overledenen af met inzichten uit een misschien verrassende hoek, namelijk de wetenschap. Want hoewel je zou denken dat deze discipline zich afkeert van alles wat niet meetbaar is, zijn er door de eeuwen heen altijd wetenschappers geweest die dit fascinerende fenomeen wilden begrijpen.


‘Onmogelijke’ onderzoeksresultaten

Zo vertelt een onderzoeker van de universiteit van Virginia dat de afdeling perceptie studies al bijna vijftig jaar onderzoek doet naar fenomenen als Bijna Dood Ervaringen, reincarnatie en mediumschap. Om daarmee de mogelijkheid te onderzoeken dat ‘iets’ van de mens de fysieke dood kan overleven. Ook het franse ‘Institut métaphysique’ verdiept zich al in paranormale verschijnselen. Sommigen van hun onderzoeksresultaten gaan het verstand ver te boven.


Toch blijkt hard bewijs leveren lastig. En ook aan de boodschappen van mediums wordt getwijfeld. Komen boodschappen echt van jouw geliefde, of zijn ze het resultaat van speurwerk op google?


Tekenen vol troost

Voor de nabestaanden die in de aflevering ‘Signs of the death’ aan het woord komen, is dat bewijs vaak niet meer zo hard nodig. Het vinden van muntjes met specifieke jaartallen, bezoeken van vogels en andere - soms voor het overlijden afgesproken - tekens, maken dat er voor hen geen ruimte voor twijfel overblijft.


‘Surviving death’ is te zien op netflix. De serie is gebaseerd een gelijknamig boek. In zes afleveringen behandelt de documentaire bijna-doodervaringen, mediumschap, tekenen van overledenen, het zien van geesten en reïncarnatie.


Lees ook


Comments


bottom of page