top of page
Zoeken

Wat te doen met de as? Urnen, as-sieraden en asobjecten

Door Susanne Duijvestein, sustainable uitvaartbegeleider van Bijafscheid

Een urn. Daar stelde ik mij altijd een lelijke pot op een schoorsteen bij voor. Lelijke potten zijn er ook genoeg. Maar sinds ik in het vak zit, heb ik kunstenaars en designers ontdekt die de meest prachtige dingen maken met of voor crematie-as.  En niet alleen objecten, ook andere vormen en rituelen.Want wat te doen met de as van onze dierbaren? Meer dan zestig procent van de overledenen in Nederland wordt gecremeerd, dus je zou denken dat er van alles mogelijk is. En dat is er ook.


As-objecten en andere ideeën

Als je naar beneden scrolt, vind je een mooie selectie van objecten waar de as in verwerkt kan worden. Maar er zijn natuurlijk ook andere ideeën. Denk aan het verstrooien van de as op een bijzondere plek. In het water, bij die ene boom, op geboortegrond. Mee op reis. Of bij elk festival een klein beetje mee.


Jullie kunnen ook samen een ritueel creëren met de as. Neem de tijd om hierover na te denken, samen te brainstormen. Hield iemand bijvoorbeeld van surfen, denk dan bijvoorbeeld aan een paddle-out met alle vrienden samen. Als eerbetoon.


Bij het Yanomami-volk in de Amazone mengen ze de overgebleven as met een pasta gemaakt van banaan, die ze als offer opeten om de levenskracht van de overleden tot zich te nemen. Ik bedoel maar. Zo zijn er duizenden vormen te bedenken. Tatoeages, schilderijen…


Inspiratie voor urnen en sieraden

Regelmatig ben ik voor families aan het shoppen tussen de urnen, mini-urnen, as-sieraden, koesterstenen, voelvormen, porseleinen objecten en bone china. 


Tijd voor een mooi overzicht van wat ik zoal gevonden heb. Met grote dank aan de Dutch Design Week Eindhoven, waar vrijwel elk jaar projecten worden geëxposeerd rondom de dood. 

Lees ook

Comments


bottom of page