top of page
Zoeken

Boek: Fokke Obbema onderzoekt de Zin van het Leven


Na een hartstilstand, die hem tussen dood en leven deed zweven, gaat Volkskrant journalist Fokke Obbema op zoek naar antwoorden op die aloude vraag: waarom zijn wij op aarde? Want, wanneer je zoiets overleeft en je krijgt de kans om verder te leven, wat doe je dan? En, wat is de zin er van?De aloude levensvragen over zingeving zijn niet alleen vragen waarmee mensen met een bijna dood ervaringen kampen, maar iedereen die een ingrijpend verlies heeft meegemaakt.


Na zijn eigen onverwachte hartstilstand gaat Obbema in een serie interviews daarover het gesprek aan. Met mensen met zeer diverse beroepen en achtergronden. Zo ging hij in gesprek met theologen, filosofen en priesters. Maar ook bij mensen met niet de makkelijkste levenspaden. "Mensen die zich bezighouden met dezelfde vragen als ik."


De gesprekken waren gezamenlijke zoektochten. Het mooiste was als mensen tijdens het gesprek tot inzichten kwamen. -Fokke Obbema, in Nooit Meer Slapen

Hij interviewde een cabaretier, een Zuidas-advocaat, een medium. Omdat, in the end, we het allemaal niet weten. Dus iedereen mag er iets over zeggen Iedereen heeft andere manieren om betekenis te geven aan het leven. De een zegt: doe alsof je eeuwig leeft, ben niet bezig met je sterfelijkheid. En anderen zeggen, je kunt het leven pas leven, als je de dood omarmt; de kern van het leven is dat het eindig is."
Lees ook

Comments


bottom of page